Zoektocht naar het beeld binnenin de steen.

uit 2003 tot 2015 (klik op de afbeelding om het werk groter te bekijken)
stuur een bericht naar de kunstenaar

Double Twist

2015

Double twist in Marmer,... De bal wordt gevormd door 4 om elkaar heen draaiende spiralen, de ring heeft een 3-hoekig profiel en is getwist over 120 graden waarmee een continue doorlopend oppervlak ontstaat zoals bij een mobiusring, alleen in dit geval zonder zijkant.  

The HandShake

2014

The HandShake is gemaakt voor de groep 100 Machtige Handen http://100machtigehanden.nl/  die is ontstaan uit het initiatief van Serious Innovation.  www.http://seriousinnovation.nl/   Deze initiatieven zijn opgezet voor het goede doel "Serious Request" Het beeld is verkocht op de veiling van Serious Request 2014  https://vimeo.com/114359536

EindlozeTwisting

2014

Verscholen twisting in Zandsteen (KathedralenSteen)

Crossing Twisted Rings in Marble

2013

Na het beeldhouwavontuur in India  is dit beeld gemaakt als voorstel voor een groot monumentaal beeld dat uiteindelijk een diameter moet krijgen van 2,50 meter of meer. Wat kunstenaars onderscheidt van mensen die zich niet met de creatie van kunst  bezighouden is dat ze moeten kunnen incasseren.  In februari nog was de eigenaar van het beeldenpark in India heel positief,  Nu het voorstel is ingediend, is het ook weer  keihard afgewezen.  Ondanks dit soort tegenslagen blijft Karel Optimistisch, het is niet de vraag of het komt,.. maar wanneer, en dat moment nadert met forse schreden,.. wacht maar af..

Ringen in Rechthoeken

2013

Net als de andere spiraal beelden bevat ook dit beeld een spiraal die via het centrum van de steen weer bij het beginpunt terugkeert. Daarmee wordt een gesloten lus of ring gevormd. De windingen van de spiralende ring worden ook weer bijeengehouden door een andere interne ring.

Spiraal Ring INDIA

2013

Karel was uitgenodigd voor het 2e International Stone Sculpture Symposium 2013 in Baroda Vadodara India. In de periode van 1 tot 24 februari heeft hij dit monumentale beeld gemaakt. De spiraal keert via het centrum van de steen weer terug en vorm op die manier een gesloten ring, een eeuwigheids symbool  Het beeld blijft in India mooie herinneringen gaan mee naar huis.

Spiraal Ring in Marmer

2013

Van het grote beeld dat ik in India gemaakt heb , is dit de kleinere versie. De bedoeling is dat er een virtuele band gemaakt wordt tussen het beeld en India en dit kleinere beeld door midedel van eebn Layar APP. Ik zoek nog een plek en ben daarvoor in onderhandeling met het Kroller Moller museum. Met dit beeld heb ik al een 2e prijs gewonnen tijdens de Regionale Kunstdagen in Amsterdam.

Getwiste Ringen in rode Baksteen

2012

In rode Baksteen kruisen 2 getwiste ringen elkaar de één is een Mobius Ring, de ander een ring met een continue doorlopend oppervlak. De Mobius Ring heeft een oppervlak en 1 zijkant, de continue doorlopende ring heeft alleen één oppervlak zonder zijkant.

Hidden Ring in SpringStone

2012

Deze Ring heeft mij lang beziggehouden, vanaf juni 2011. Het materiaal was zo weerbarstig en de figuur die ik wilde maken zo onmogelijk dat het er op leek dat het niet ging lukken. Door nieuwe instrumenten is het uiteindelijk toch voor elkaar gekomen. Dit biedt ook mogelijkheden voor nieuw werk

Hidden Spiral Ring in Spring Stone

2012

In deze  SpringStone uit Zimbabwe is een ring vrijgemaakt die om zich zelf heen spiraalt.

India Proposal

2012

Dit beeld is een schets voor een voorstel voor een groot monumentaal beeld (2.5 x 1 x 1 meter)   dat gemaakt moet worden tijdens de internationale beeldhouw competitie  " 2nd International Stone Sculpture Symposium 2013 India"  Een gesloten ring spiraalt rondom het beeld en keert terug via het centrum van de steen.  Inmiddels is het zover dat ik vanaf vandaag, 11-10-2012 uit de bijna 300 inzendingen gekozen ben om deel te nemen aan dit Internationale  Beeldhouwsymposium, Heel spannend

Karel's Banden-3

2012

De kern van de steen is  "vrijgemaakt" met erom heen een schil van steen. De illusie wordt gewekt alsof de steen wikkel er los omheen ligt, maar ook dit keer is het 1 Steen. De kleur komt door het polijsten.

Torus in a Cube

2012

Je kan het geloven of niet, maar om deze kubus van Belgisch HardSteen spiraalt een geloten Ring om zich zelf

540 Getwistte Ring in Rode Baksteen

2011

Het probleem van baksteen is stof, dat gaat overal op en in zitten. Dit 2e bakstenen beeld is de 2e in een serie van mogelijk wel 10.  De ring staat er nu schuin op zodat niet meer de illusie van een Keltisch kruis gegeven wordt.. De twisting is op te vatten alsof een hoge stapel vierkante tapijttegels over 540 graden gedraaid is en vervolgens in een ring gebogen..  Er is een filmpje beschikbaar.

Hidden Square Knot 2

2011

Binnen in een Keniaanse Kissi Steen een verborgen gesloten platte Knoop.  

Ring in 3 steensoorten

2011

Dit beeld is een eerste aanzet naar een nieuwe techniek, het mixen van verschillende steensoorten. In dit geval Belgisch hardsteen en 2 soorten marmer. Het is de bedoeling op deze manier grotere wiskundige werken te maken. 

Rode Bakstenen Bal 'Tijdcapsule'

2011

Een continue doorlopend proces met een eigenwijze tussenstand. Uiteindelijk komt de bal op een hellend vlak, maar dat is voor later.

Twisting 2 in Rode Baksteen

2011

Neem een hoge stapel tapijttegels in de vorm van een gelijkkzijdige 3-hoek. Draai de stapel over 600 graden zodat er een twisting ontstaat en buig deze twisting om tot een ring. Dat is de figuur die opgesloten ligt in dit bakstenen beeld. Als het oppervlak gevolgd wordt, dan blijkt het 3 maal rond te gaan voor het  weer op het zelfde punt uitkomt. Daarmee nog spannender dan een mobius ring, want het oppervlak van dit object heeft geen zijkanten.     

Verscholen Magische Ringen

2011

De knoop die verscholen zit in dit beeld is lastig uit te leggen. De onderste ring is gespleten over 540 graden waardoor er een Trefoil ontstaat. De bovenste ring is gespleten over 360 graden waardoor er 2 ringen ontstaan die aan elkaar vast zitten . Een van de ringen bovenin is verbonden met de Trefoil waardoor er in dit  beeld een verlengde Trefoil ontstaan is met een ring eraan vast.  Het is alleen te zien door er omheen te lopen en erin te kijken.

Verscholen Schakelketting

2011

Het resultaat van 5 maanden hard werken in Frans Mergel.  De beide ringen zijn gespleten over 360 graden waardoor er zowel boven als onder 2 ringen ontstaan zijn. Een van de bovenste ringen is verbonden met  1 van de onderste, waardoor een 3-delige schakel. ketting ontstaat. Je moet erin kijken om het te zien, en dan nog,....  

540 Split Torus in Rode Baksteen

2010

Al een tijd lang wilde karel baksteen proberen als beeldhouwmateriaal Dit is een eerste, een Torus die gespleten is over 540 graden. de figuur die ontstaat is een Trefoil.  

Hidden Ring

2010

In tegenstelling tot mijn vorige beelden heb ik er nu voor gekozen de simpele vorm van de ring te behouden, en dus niet verder te bewerken, dat doe ik wel met een volgend beeld in dit zelfde materiaal. De ring is nog wel steeds verscholen binnenin de steen.

Verscholen 'Oude wijven' knoop

2010

Binnenin een grote Groene Opaalsteen zijn 2 540 Split Torussen met elkaar verbonden tot een "Granny Knot" of wel gesloten " Oude wijven knoop"

Vescholen Split Torus in diagonaal

2010

Hiidden 540 Split torus in the de diagonal of a French Sandstone  

Hidden Square Knot 1

2010

In de serie wiskundige knopen is dit een stapeling van 2 Trefoils waarvan er een gespiegeld is. Het resultaat is een z.g    "Square Knot"  Van deze knoopsoort bestaan er maar 2 de ander is de  "Granny Knot" . Ik heb wel aan ontdekt dat er een aantal spannende varianten te maken zijn, dus er volgen er nog wel een paar.  

Verscholen Klein's Bottle

2010

De "Klein's Bottle"  is een object met maar één oppervlak . Een gewone fles heeft nog een binnenoppervlak, een buitenoppervlak en de rand van de hals, Bij een "Klein's Bottle"  is de figuur op een dusdanige manier gevormd in de ruimte dat het binnen en buitenoppervlak in elkaar doorlopen, terwijl er geen rand is van een flessehals. Om het nog moeilijker te maken,.... ,  Eigenlijk is de " Klein's Bottle"  een figuur die alleen kan bestaan in de 4e dimensie.  Omdat de figuur zichzelf doorkruist is die ook mogelijk in onze bekende dimensies.  

Getwistte Ringen

2009

Twee  elkaar kruisende ringen  met een diameter van 120 cm zijn over 540 graden getwist, de een linksom, de ander rechtsom.  De kruising van beide ringen aan de onder en bovenkant zorgen voor een spannend  lijnenspel.

540 Split Torus, Breaktrough

2009

Deze  540 Split Torus (Trefoil)  in steen wordt gevormd door een Mobius ruimte die de steen splijt. Dit keer heb ik er voor gekozen niet echt binnenin de steen te werken, maar ook de ruwe buitenkant in het splijtings proces op te nemen, Voor mij persoonlijk een soort "Doorbraak"  

Hidden Infinite Trefoil Knot

2009

Binnenin een grote blauwe Albast  steen is een oneindige Trefoil knoop uitgehakt. Het contrast van de uiterst ruwe buitenkant met de hoogglans gepolijste knoop aan de binnenkant  is zeer groot waardoor er een

Verscholen Split Torus 2

2009

Binnen de steen is een ring vrijgemaakt die over 540 graden gespleten is daar door ontstaat een Trefoil knoop in ringvorm.

Spiraal in Frans Mergel

2009

Spiraal in Frans mergel die via blokjes steeds van niveau verspringt. Binnenin een verscholen cylinder

Hidden540 Twisted Torus

2009

Binnen de Serpentijn steen is eerst een Ring vrijgemaakt die vervolgens over 540 graden getwist is.

Getwistte Ring

2008

Door een lelijke rekenfout werd dit beeld een gelukkige vergissing. in plaats van de twisting over 540 graden uit te voeren  gebeurde dat over 270 graden. Daarmee ontstond een heel bijzonder object waarvan  het buitenoppervlak 4 keer rond gaat. Daarmee heeft het object  maar 1 oppervlak en geen zijkant. Bijzonder in relatie tot de Mobiusring die ook maar 1 oppervlak heeft en ook 1 zijkant.  

Ontsloten Ringen

2008

Met dit beeld heeft Karel tijdens de Biennale van Florence  van 2009 de 3e internationale prijs voor beeldhouwen gewonnen.

Verscholen 180 Split Torus

2008

Wat steeds  belangerijker wordt in Karel's werk is dat de objecten echt binnenin de steen zitten als verscholen of verborgen objecten. Erg  moeilijk om te maken, de voldoening als het af is, is des te groter.  Deze Split Torus bevat een over 180 graden gedraaide Mobius ruimte

Verscholen Interlocking Rings

2008

Albast wordt vaak geleverd als Knollen. Dat ziet eruit als een grote aardappel.  Binnen een van buiten gave Albast Knol zijn drie ringen vrijgemaakt die elkaar onderin en bovenaan op 60 graden kruisen.
 

Bella Borromea

2007

Borromeaanse knoop in ruig albast

Verscholen 'Split Torus' 1

2007

Deze 'Split Torus' was een geweldige uitdaging om te maken. Het splijtvlak in de ring is een 3-dubbele mobiusring die over 540 graden draait en daarmee heeft geleid tot een Trefoilknoop in een ring. En dat alles binnen de contouren van de oorspronkelijke steen.

Verborgen Trefoil knoop

2007

Een mathematische verkenning binnenin de steen. Dit is een de Trefoil knoop.In wiskundige zin een Mobiusring. Escher deed hem als gravure in het platte vlak.

Mexican

2007

Een speurtocht naar de uiterste grenzen van de mogelijkheiden in steen. Het lint loopt niet helemaal door, maar heeft een begin en een eind aan de bovenkant van het beeld. Het beeld is door "Kenners"al vaak vergeleken met Maya Art.  Het lint dat rond gaat houdt een bal bovenin "gevangen"

Mexican Bovenaanzicht

2007

Bovenaanzicht van het beeld de Mexicaan in KalkZandsteen

Chinees Speksteen 2

2006

Tijdens de  ontdekkingsreizen binnenin de steen komen soms bewust of onbewust organische vormen vrij.  Dat is allemaal onderdeel van het proces  

Opgesloten Ring

2004

Achteraf  is  de ontwikkeling van het beeldhouwwerk van Karel te zien als één doorlopende  zoektocht naar nieuwe mogelijkheden. In dit beeldje een ring die gevangen zit tussen de 2 ruwe helften van de steen. Omdat alles zo duidelijk van elkaar gescheiden is ontstaat de illusie dat het beeldje samengesteld is.

Albast verkenning

2004

Tijdens het verkennen van de binnenkant van een albasten steen, ontwikkelde Karel verschillende technieken en ideeën over hoe dingen te doen, omdat zijn manier van "Reversed Sculpting" niet een bekende  manier is om in stenen te beeldhouwen.  Het heeft in dit geval geleid tot een verrassend beeld, hol in alle richtingen. Je moet erin kijken om te zien wat er  binnenin gaande is.

Binnenste Buiten

2004

Op zoek naar het binnenste van de steen, wordt die ineens heel organisch

Door en Door

2004

Bij de zoektocht naar binnen zijn er in dit beeld 2 tunnels ontstaan, waarbij een van de tunnels rondom de ander ligt,  dit moet je zien voelen en  beleven.

Zoektocht naar binnen

2004

Jammer genoeg bestaat dit beeldje niet meer,   van de sokkel afgestoten.

Illusie

2003

Wat dit beeldje bijzonder maakt is, dat door het sterke contrast tussen glad afgewerkt en ruw er de illusie ontstaat dat het uit meerdere stenen samengesteld is. Dat is niet zo. Al mijn werken worden altijd binnen één steen gevormd

Gevangen Ballen in Serpentijn

2005

Binnenin dit beeldje zitten 4 ballen gevangen op een manier alsof de zijkant van het beeld er als natte kleii tegenaan gelegd is. Niets is minder waar, alles is gewoon uit één steen uit gehakt.

De Steen binnenin de Steen

2004

Geinspireerd door Hellraiser. Mijn doel was een zelfde soort 'beeld' op te roepen in steen. Het geeft aan deze steen een nieuwe dimensie, de 'ziel' , het diepere 'steen zijn' wordt zichtbaar.

Oefeningen in Braziliaans Speksteen

2003

Op zoektocht naar binnenin de steen,   heeft Karel nog net in 2003,   alle gevonden mogelijkheden binnenin de steen in één steen samen gebracht. 

Victory

2003

Simpel maar o zo Krachtig. Wat kan ik verder nog zeggen. Een van mijn eerste beelden met enorme zeggingskracht.

Karel's 'Banden' in Afrikaans Serpentijn

2004

Escher en Dali maakten beide schilderijen van de geschilde hoofden. Escher's  tekening heet de "Banden". Wie  ermee begon het is niet bekend, maar het is bijna zeker dat ze elkaar niet hebben gezien. Het idee van "Banden"  inspireerde  Karel om zijn  versie te maken in steen. Grappig is dat bijna iedereen die dit beeld voor het eerst ziet, zegt t op iets van  Escher of Dali

Serpentijnen kruis

2006

Van bovenaf gezien ziet het er uit als een Malteser kruis, Het is een schijf en een ring die elkaar kruisen binnenin de steen, een thema om op vonort te borduren, kunnen mooie vormen uit ontstaan

Karel's 'Banden' 2

2006

Na het maken van  Karel's "Banden"  wilde Karel  verder gaan met dit thema door  niet alleen maar  een externe spiraal te maken, maar ook de binnenkant open te leggen. Het resultaat was verbluffend, zelfs voor hem, omdat de repeterende  schroefbeweging er  als een verrassing bij kwam.

Albast Bol

2005

Bij een verdere verkenning van het binnenste van deze Albast  steen kon Karel het niet laten om de bol helemaal los te maken.Die ligt dan ook binnen de steen los op de messing pootjes.

Verscholen ballen

2005

Verscholen biollen in Australisch rood serpentijn. Dit was het eerste beeld waarvoor Karel met mallen werkte om de preciese vorm te bewaren.

Verborgen Roze Bal

2005

Omdat de techniek van het graven in steen niet bekend was probeerde Karel van alles uit om de binnenkant van zijn stenen te verkennen. In dit geval een roze bal binnen in de steen die op een klein piuntje na helemaal los is.

Verscholen Kubus

2005

Voor deze Kubus in Serpentijn moest ik mijn oude wiskundeboeken weer inzien voor de stelling van pythagoras om uit te kunnen rekenen wat het maximale formaat van de kubus is zodat die binnen de steen past. Wat mij betreft bijzonder geslaagd

Afrikaanse Link

2005

Met dit beeld stond Karel samen met de Nigeriaanse kunstenaar Toyin Loye in galerie  'de Gang' in Haarlem. Dit beeld maakte de scheiding tussen de Nigeriaanse kunst en Karel's  beelden.

Romijnse Helm

2005

Het idee achter dit beeld in Serpentijn is een soort van Romeinse helm met een serie van vizieren, niet bestaand maar wel in Karel’s gedachten.  

Verborgen Lens

2003

Dit is het 2e beeldje dat Karel maakte in oktober 2003. Ondanks het feit dat het nog maar een pril begin was in het beeldhouwen, werden er toch al eigen gemaakte  instrumenten gebruikt om deze vorm uit de steen te kunnen graven.  

Kubus en Ballen

2005

De zoektocht naar binnen, binnenin de steen leverde in eerste instantie vragen op van,.. Is het mogelijk om binnenin een steen een bal te maken alsof die er altijd al was en ook een kubus. Dat heeft geleid tot dit beeld waar zelfs 2 ballen inzitten die de indruk wekken dat ze er zelfs uitspringen en een heel verborgen kubusje onderaan die alleen gemaakt kon worden door speciale "Kijkgaatjes" om er alleen maar bij te kunnen.  Een grenzenverleggende ontdekkingstocht  

Innerlijke Spiraal

2005

Ook hier weer was het beeld Karel's "Banden" de inspiratie, alleen  nu de spiraal of wikkeling helemaal aan de binenkant van de steen. Een lastige opdracht, maar voor mij erg succesvol.

Opaalsteen

2004

Deze zwarte opaalsteen had als complicerende factor dat het zwarte deel bijzonder hard is, terwijl het bruine deel als serpentijn verwerkt. De  3 delen van dit beeld zijn bijna los van elkaar.

Opgeblazen Steen

2004

Voor deze steen ging ik wat verder. Door de oorspronkelijk bijna ronde steen in plakken te zagen en er een soort opgegewerkt model van te maken zoals in de anatomie ook wel eens gebeurd wordt wel heel veel van de ziel van de steen blootgegeven.